“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

dimarts, 3 de desembre del 2019

La nostra Biblio(r)evolució segueix en marxa!

Des que ens vam presentar a la Crida de la Fundació Jaume Bofill de la Biblio(r)evolució, estem procurant fer de la nostra Biblioteca Escolar un espai d'inclusió. Ens inspira enormement la Guadalupe Jover i la seva proposta: "Una mirada feminista a la educación literaria". Seguim avançant en aquest sentit i voliem compartir els nostres progessos. També ens serveixen de guia iniciatives com la de l'Escola Tàber de Barcelona, qui juntament amb Hora Lliure han tirat endavant el projecte "Biblioteca i Gènere".

De fet, ja de molt abans intentem incloure la perspectiva de gènere a l’hora de triar lectures, especialment en la novel·la romàntica, on apareix sovint un ideal d'amor romàntic que contribueix a perpetuar estereotips sexistes. Alhora procurem no centrar-nos en un únic referent amorós, tenint en compte la perspectiva LGTBI+ i la diversitat sexual. També procurem fer ús d'un llenguatge inclusiu en la documentació que generem. Hem inclòs en el catàleg un descriptor per poder etiquetar la literatura d'un caràcter marcadament sexista (novel·les romàntiques on la protagonista s'enamora d'un noi que la tracta malament, noies que competeixen entre elles per l'atenció d'un noi, etc.), per poder advertir els lectors i lectores dels models que es trobaran abans de començar la lectura. Això ens ha permès resoldre temporalment la contradicció entre oferir material d'interès per a l'alumnat i disposar d'obres que valguin la pena. 

En altres èpoques on no hem disposat de pressupost, els llibres que rebíem provenien de donacions. Disposàvem de pocs recursos a l'hora de triar el nostre fons. I això dificultava que l'alumnat pogués tenir una mirada crítica vers el món del qual formen part. Volem continuar acostant-nos a allò que interessa als adolescents, però també tenint present què ens agradaria que llegissin. Per això els oferim llibres que incloguin aquesta voluntat de «desplaçar el centre», en paraules de  Ngûgî wa Thiong, incloent una mirada no només feminista sinó també des de la intereseccionalitat. Amb protagonistes que obrin el món del jovent a altres refrerents, que l'empoderin i que l'ajudin a entendre el que li passa des d'una visió transformadora i no limitant. En definitiva, oferir un material divers que abarqui d'una manera àmplia els interessos de l'alumnat del centre, que reflecteixi la seva heterogeneïtat.

 I això ho fem tenint com a referent com és la nostra comunitat educativa. Creiem que això ens ajudarà a construir una comunitat més cohesionada. La nostra tasca no es pot entendre sense tenir present el potencial que tenim a l'hora d'evitar la reproducció de les desigualtats, aconseguint que molts i moltes joves tinguin l'oportunitat d'accedir a lectures que, probablement, no entrarien mai a casa seva per cap altra via. Afavorint entorns lectors i esdevenint garants de l'equitat. Ja que la competència lectora i el pensament crític són pilars fonamentals d'una educació democràtica. 

També volem apropar l'ús escolar de la lectura al seu ús social, en termes de Guadalupe Jover. Ja que un dels nostres objectius és que la lectura i els llibres com a fonts de coneixement i plaer entrin a formar part de les vides del nostre alumnat per a quedar-s'hi.

https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/epergam/web/fitxa.jsp?id=18092067
És per això que estem fent tot aquest procés de renovació del fons, recopilant títols de llibres que encaixin amb aquesta mirada. Per exemple, amb històries de la ciència amb referents femenins, amb històries de ficció i romàntiques amb protagonistes diversos, biografies de dones que han triomfat en el món de l'esport, de l'art, de la cultura, de la investigació... Estem donant un nou impuls a l'àlbum il·lustrat (tradicionalment més encarat a l'Educació Primària, però que també disposa de títols molt potents que poden interessar als nois i les noies joves). A més,  mica en mica anem fent una sel·lecció de novel·la gràfica, un altre tipus de lectura que té molt bona acollida en aquestes edats. I ho aconseguim a partir d'una tria participativa, recollint les propostes del nostre alumnat. 
 
D'altra banda, fem tot això acostant-nos a la literatura des de constel·lacions lectores: triant materials que acompanyin temes concrets que es treballin a classe o, fins i tot, fent les nostres pròpies propostes que afavoreixin la creació d'activitats relacionades, facilitant el treball col·laboratiu entre els docents.

En aquest sentit, hem elaborat l'exposició de llibres de temàtiques relacionades amb el 25N. En algunes Hores de lectura, estem fent presentacions dels llibres seleccionats. Realment està tenint molt bona acollida, ja que molts dels llibres triats ja estan prestats. I ens estem coordinant, també, amb el professorat per preparar-ne de noves: lectures matemàtiques, per treballar la inclusió de persones amb discapacitats, trastorns de l'aprenentatge, malalties mentals... També en relació amb l'exposició que hem acollit aquests dies de La maternitat d'Elna.

Res de tot això seria possible sense el suport de l'AFA!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!