“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

dijous, 20 de març del 2025

8M: celebrem el Premi

 Si ens seguiu per xarxes socials, ja sabreu que enguany l'AFA de l'institut va decidir presentar-se als premis de l'AFFAC. Es tracta d'una Associació de Famílies Federades de Catalunya que aglutina bona part de les AFA's al territori. Cada any convoquen uns Premis per donar visibilitat a les diferents iniciatives que es duen a terme en el món educatiu gràcies a la seva implicació.

L'AFA es va presentar en la categoria "Transformem la societat" tot explicant la feinada que es fa des de la nostra Biblioteca Escolar per afavorir la inclusió i l'equitat. El projecte portava per títol:  "La biblioteca escolar al servei de la inclusió i l'equitat: el Punt Lila de l'INS Lluís de Requesens" i va ser seleccionat com a finalista entre 91 projectes de tot Catalunya. Després d'un període de votació popular, a l'entrega de Premis que va tenir lloc a l'Orfeò Lleidatà, ens van concedir el 2n Premi

Aprofitem per agrair a totes les persones que ens heu donat suport, d'una manera o altra, al llarg d'aquest camí; a les que ens heu votat; però, sobretot, a l'AFA del centre per fer possible que aquest projecte tiri endavant cada dia.

I és que fa un any, gràcies a la col·laboració amb la Comissió de Gènere de l'institut, vam inaugurar el Punt Lila. Aquest es va erigir com un espai segur, inclusiu i coeducatiu; un lloc on trobar informació, suport i eines per combatre les violències masclistes i LGTBIfòbiques. Amb la Biblioteca Nòmada, també un lloc on trobar recursos i informació sobre aquests temes, enriquit amb les diverses exposicions que fa temps que preparem per a Efemèrides destacades: 
  • 25N (Dia Internacional per a l'Erradicació de la Violència vers les Dones).
  • 11F (Dia de les Dones i les Nenes en la Ciència).
  • 31M (Dia de la Visibilitat Trans).
  • 17M (Dia Mundial contra la LGTBIfòbia). 
  • 28J (Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+).

I, evidentment, la que ens ocupa avui: la del 8 de març, Dia de les Dones. En la imatge (i encara a la Biblioteca) hi trobareu una selecció dels llibres més recents que hem anat incorporant al fons sobre aquest tema. Però si en voleu un llistat més exhaustiu, consulteu la Guia de lectura actualitzada. També hem elaborat una selecció virtual per a totes aquelles que no pugueu visitar-la in situ. Aquest any hi hem afegit una selecció de pel·lícules amb protagonistes femenines empoderades que lluiten per seguir el seu propi camí.

Gràcies a la donació de materials per part del Punt Jove, ara el Punt Lila llueix així, al ja recuperat espai físic de la nostra Biblioteca Escolar.

Però aquí no s’acaba la història. El passat dilluns 10 de març, els nois i noies que formen part de la Comissió de Gènere van celebrar un acte al pati. La crida es va iniciar amb un breu concert, on una de les integrants ens va cantar la cançó homònima de la Mariona Escoda, qui alhora va musicar el poema de la Maria Mercè Marçal: "8 de març".

Ens van explicar per què consideraven que era necessari que existís una Comissió de Gènere a l'institut, tot citant l'Àngela Davis. Ens van parlar de situacions discriminatòries que formen part del seu dia a dia. També ens van compartir que els darrers anys han participat a la Trobada de Comissions de Gènere, Feminismes, Coeducació i Igualtat de Catalunya i d'allà van extreure les seves demandes. I van convidar tot l'alumnat del centre a afegir-se a les seves reivindicacions participant a la propera reunió, que ha tingut lloc avui mateix a l'aula 0.2. Us hi esperen!

Continuem treballant per poder anar assolint aquests reptes dia rere dia. Us necessitem a tots i totes fent-nos costat perquè juntes "obrim una finestra en aquest cel tancat"...


I ja sabeu, gaudiu les lectures feministes... I compartiu-les!






dimecres, 12 de març del 2025

Patis poètics 5

 Els #PatisPoètics ja són una activitat més de la rutina dels divendres a la nostra #BibliotecaEscolar. 

El passat 13 de desembre el Marc Magrinyà ens va llegir "Desembre" d'en Miquel Martí i Pol del llibre Per molts anys. Aquest poema l'autor el va dedicar als seus néts Marta, Oleguer i Marçal. 

Diu així:

 

"Amb el desembre l'any s'acaba,

l'hivern comença, el fred és viu

i ens toca estar-nos més a casa

a esperar els dies de l'estiu.

 

No podem fer tanta tabola

com quan juguem a ple carrer,

però com que tenim prou coses

ens ho passem d'allò més bé,

 

perquè si a casa no s'enfaden

si fem un xic de desmanec,

jugant a dins no ens cansem gaire

 i estudiem com un llampec.

 

Desembre, a més, ens du vacances

i podem fer cagar el tió,

que si el tustem sense recança

 se sol portar com un senyor.

 

Quan ve Nadal fan el pessebre

amb rius, muntanyes de colors,

el caganer, l'estrella, l'àngel,

el nen, la mare i els pastors,

cantem cançons i mengem neules,

també torrons i altres llamins,

i per arrodonir les festes

que omplen de joia grans i nins

ens aboquem a les finestres

a esperar els Reis que van venint." 


A la Biblioteca podreu trobar altres llibres de l'autor, com per exemple un recull de la col·lecció Poetes del XX que inclou:

- Estimada Marta.

- Llibre d'abscències.

- Llibre de sol·lituds


Ja sabeu, gaudiu la poesia... I compartiu-la! 

Estarem encantades d'escoltar i donar veu a les vostres propostes.


dimarts, 4 de març del 2025

Patis Poètics 4

 Continuem compartim tot allò que s'esdevé als nostres #PatisPoètics!

 Malgrat procurem que siguin paritaris, el 29 de novembre vam tenir una sessió exclusivament amb nom de dona, per afegir-nos a la commemoració del #25N
 
El Marc ens va llegir:
- "Gos", del poemari Dones que somniaven ser altres dones escrit per la molinenca Estel Solé
L'autora ha estat recentment guardonada amb el 45è Premi Ramon Llull per la novel·la Aquest tros de vida. Aquest proper dijous presentarà el llibre a la Biblioteca El Molí.
I, concretament, l'obra esmentada va obtenir el Premi Amadeu Oller 2011.

 

La nostra bibliotecària ens va compartir:

-  Un poema recollit a l'obra Amiga de Marina Tsvetàieva

A la Biblioteca el podeu trobar dins el recull de l'autora Poema de la fi editat juntament amb Rèquiem i altres poemes d'Anna Akhmàtova i traduït per Maria-Mercè Marçal i Monika Zgustova.

Ja sabeu, gaudiu la poesia... I compartiu-la! 

Estarem encantades d'escoltar i donar veu a les vostres propostes.
 


Font: https://www.nuvol.com/llibres/estel-sole-guanya-el-45e-premi-ramon-llull-amb-la-novel-la-aquest-tros-de-vida-413764.