“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

divendres, 18 de setembre del 2020

Biblioteca Nòmada

 Comença un nou curs, ple de reptes i novetats, marcat per la pandèmia i totes les modificacions que hem hagut de fer (tant en la nostra vida personal com en l'àmbit educatiu). Després d'haver passat tres mesos tancades a casa i d'aquestes vacances d'estiu tan estranyes, tornem a ser aquí. Una alegria tornar a veure nois i noies passejant pel centre i totes les professionals que fan possible que això passi. 

Nosaltres ja vam poder tornar al treball presencial al juny, però ho vam fer a porta tancada, atenent només el retorn dels préstecs que havien quedat pendents pel confinament. Hem viscut moments d'incertesa però, afortunadament, ja us podem assegurar que durant aquest curs continuarem oferint-vos els serveis associats a la Biblioteca.   

Il·lustració d'Evangelina Prieto

La periodista Anna Guitart es preguntava durant el confinament Què és una biblioteca? I començava amb aquesta reflexió: “Hi ha gent que es pensa que les biblioteques són magatzems de llibres, però el nucli són les persones”. Fins i tot s'ha parlat de les biblioteques com a espai de conversa, prenent l'expressió d'en Daniel Goldin. Doncs hem pensat explicar-vos com funcionarà el servei de biblioteca aquest any tot responent aquesta pregunta.

Sempre hem entès la Biblioteca, no només com l'espai físic on s'hi poden trobar llibres i tota una sèrie de documents en altres formats (revistes, pel·lícules, còmics, etc.), sinó com a centre de recursos. A banda d'oferir-los físicament, hem procurat facilitar la tria de recursos digitals (tant per al professorat com per a l'alumnat). És el que s'anomena curació de continguts i, durant el confinament ens hi vam dedicar de valent. Per tant, ja fa temps que som una biblioteca híbrida (amb recursos tan presencials com virtuals), un espai dinàmic i innovador amb capacitat d'adaptació a les necessitats de la comunitat educativa a la qual donem servei. És per això que hem dissenyat un projecte de biblioteca entenent-la com un centre de recursos per promoure la lectura, acompanyar en la tria d'informació i en els processos d'aprenentatge, en relació estreta amb el currículum. Sense oblidar-nos de la nostra funció a l'hora de compensar les desigualtats socials (aquelles que la pandèmia sembla que ha posat sobre la taula) acostant els nostres recursos als nois i noies que no hi tenen accés en el seu entorn més proper.

Il·lustració de Fabian Rivas

Aquest curs, ens hem hagut de trencar les banyes per compatibilitzar el nostre projecte de biblioteca amb un canvi organitzatiu, provocat per les mesures de seguretat que s'han hagut d'implantar en relació amb la Covid-19. No podrem gaudir de la biblioteca entesa com l'espai físic que l'acollia. Tot i així, ens hem reinventat, aprofitant les circumstàncies com a oportunitat per fer sortir la biblioteca de la seva zona de confort. Tenim la sort de comptar amb una comunitat educativa que fa molts anys que es creu el projecte de biblioteca i, entre totes, hem trobat la manera de seguir donant-li continuïtat.

Estem preparant una infografia per explicar-vos millor de quina forma seguirem oferint els nostres serveis. Però, resumidament, us avancem que ens hem col·locat al centre de l'edifici (al cor de l'escola, en paraules d'en Jaume Centelles) per sortir a buscar als nostres usuaris i usuàries! Ens trobareu al vestíbul del centre i recollirem les vostres demandes. Això sí, us haureu d'organitzar amb antelació, ja que els documents se serviran sota comanda. Continuem oferint servei de préstec, garantint les mesures de seguretat necessàries (com, per exemple, la quarantena de llibres). I també recollim peticions al següent correu electrònic: bibliorequesens@gmail.com.

També es manté l'Hora de lectura, un altre dels pilars que sustenten no només el Projecte de Biblioteca sinó també el Projecte Educatiu del Centre. Així que, ja sabeu, podeu seguir comptant amb nosaltres a l'hora de triar lectures, materials, recursos i tot el que se us pugui acudir. Seguirem aconsellant-vos i fent-vos propostes adaptades a les necessitats que aneu trobant pel camí. La nostra idea és seguir-vos allà on fem falta, i moure'ns com a nòmades, però enlloc de cercant els recursos allà on n'hi ha, oferint-los on calgui.

I ja sabeu, gaudiu la lectura, allà on sigui... I compartiu-la!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!