“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

divendres, 28 d’octubre del 2011

Castanyada de por!

S'acosta Tots Sants, festa de menjar castanyes, boniatos, panellets... Sembla que té el seu orgien en una festa ritual funerària i d'aquí la seva relació amb el Haloween, els morts i les històries de terror. Sense oblidar les nostres estimades Castanyeres, no volem perdre l'oportunitat de parlar de llibres de terror.

Il·lustració de Eva Oliva

Tots Sants, el primer de novembre, és una festa dedicada al record dels avantpassats. S’escau en un temps de transició. Els hàbits de les persones canvien i es preparen per als mesos de fred i fosca creixent. La natura, després de l’esclat de l’estiu, entra en un temps de mort aparent: les fulles dels arbres cauen, no hi ha flors i les plantes semblen adormides. No és estrany que des de l’antigor moltes cultures haguessin instituït en aquest moment una festa en record dels difunts.

Un dels costums més característics de la festa és la castanyada, una pràctica inicialment d’àmbit familiar, que empra un dels fruits propis de la tardor. Les castanyes eren torrades a casa o bé, a ciutat, es compraven a les castanyeres. Avui, l’ofici de torrar i vendre castanyes pràcticament ha desaparegut però la tradició, amb l’olor característica, continua ben viva, de la mà de les parades portades sovint per col·lectius de joves que aprofiten aquesta efímera activitat comercial per obtenir beneficis econòmics per a les respectives associacions.

La motivació de la festa ha canviat molt els darrers anys. La mort era, per als nostres avantpassats, un fet inevitable i natural. La mort dels vells s’acceptava, doncs, amb menys dramatisme que les accidentals o les de persones joves. Era, en tot cas, un fet quotidià. La gent moria a casa, acompanyada pels familiars, grans i petits, i pel veïnat. Les vetlles tenien lloc al domicili i els seguicis funeraris sortien de la porta de casa. No obstant això, la societat actual ha deixat de tenir una relació propera amb la mort quotidiana, fins al punt que hom reclama la necessitat d’una nova pedagogia. La mort natural ha esdevingut una cosa que s’amaga, que succeeix fora de l’entorn diari, que pot passar desapercebuda per als infants. Les morts catastròfiques, en canvi, se’ns mostren contínuament als mitjans de comunicació.


Perdut el sentit sagrat dels avantpassats, els difunts esdevenen bàsicament personatges de fantasia que fan por: morts vivents, esperits i fantasmes. I les visions contemporànies del més enllà es construeixen sobre un sincretisme de creences i personatges.

Sense aquest canvi de mentalitat no es pot entendre la ràpida acceptació d’altres models de festa, com el Halloween, que fan de Tots Sants una festa lúdica que utilitza elements heretats de les tradicions centreeuropees, com les carabasses o els llums. Aquestes festes no fan referència a la idea dels difunts familiars, sinó a un seguit de personatges de la literatura fantàstica o el cinema. Una celebració que més que recordar els difunts juga amb un imaginari banalitzat, i per tant més fàcilment assumible, de la mort.

Font: Culturcat.

Així doncs, per conmemorar aquest dia tan especial, hem trobat un llibre que ens ve com anell al dit. Està publicat amb llicència Creative Commons i, per tant, és d'accés obert.

Aquests és la fitxa del llibre:

TÍTOL: Condenados
AUTOR: Santiago Eximeno
EDITORIAL: Saco de Huesos Ediciones
ANY D'EDICIÓ: 2011
GÈNERE: Terror

 El podreu llegir clicant al següent enllaç:

http://www.sacodehuesos.com/sites/default/files/Condenados%20-%20Santiago%20Eximeno%20%28Saco%20de%20Huesos%202011%29.pdf

A més, està publicat mitjançant el "crowd funding", una iniciativa molt interessant de finançament col·lectiu on cadascú aporta el seu granet de sorra per tirar endavant projectes que d'altra manera ho tidrien molt difícil per finanaçar-se.

Zombies, àngels i d'altres elements bíblics, però no per això menys terrorífics, us esperen. Gaudiu la lectura i la Castanyada!

2 comentaris:

  1. Felicitats pel bloc, Noa! Pinta molt bé, ja faré difusió a la meva tutoria.

    ResponElimina
  2. Gràcies, Antonio! Ara mateix enllaço el teu bloc a la secció de recursos. Per cert, ja t'has fet seguidor? Jejeje ;)

    ResponElimina

Gràcies per participar!