“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

dilluns, 16 de desembre del 2019

Una entre muchas, Cuéntalo

https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/epergam/web/fitxa.jsp?id=18164001
Avui us volen recomanar especialment dos llibres que formen part de l'exposició que vam preparar per al 25N. En ambdós casos la novel·la gràfica és un mitjà d'expressió ideal per empatitzar amb el patiment de la protagonista: en tots dos casos també una noia víctima de violència.

El primer títol és un llibre que no parla exactament d'enamoraments... Més aviat se centra en els patiments causats per una manera d'entendre les relacions afectivosexuals mediada per la violència. Ens expliquem millor: es tracta d'una crítica oberta a la nostra societat patriarcal, la violència que exerceix sobre les dones i la culpabilitat que sentim quan no fem allò que s'espera de nosaltres.

A partir d'un cas històric ("L'esbudellador de Yorkhsire"), Una, la protagonista d'aquest drama real, ens narra la seva experiència vital. Ens posem, així, en la seva pell i entendrem tot el dolor i el patiment que ha hagut de suportar en la seva vida. També podrem entendre millor de què parlem quan fem referència a les violències invisibles i ens ajudarà a comprendre per què un dels principals còmplices dels assetjadors és el silenci de la víctima.  És freqüent que aquesta no trobi cap mena de recolzament en el seu entorn proper o que, si troba les forces per trencar el silenci i parlar, sovint també sigui culpabilitzada, com si ella hagués pogut fer alguna cosa que hagués "provocat" l'agressió. És important remarcar que els únics responsables d'aquestes situacions de violència són els agressors.
https://aplicacions.ensenyament.gencat.cat/epergam/web/fitxa.jsp?id=18035756

I parlant de silencis, l'altre títol que us volem presentar és Cuéntalo. En aquesta ocasió es tracta de la versió gràfica de la novel·la homònima de Laurie Halse Anderson. L'Emily Carroll la vam descobrir gràcies a la maleta pedagògica que ens va cedir el CRP el curs passat i ha estat seguint la seva pista que vam arribar a descobrir-la.

Com a societat on es donen aquests casos, totes dues obres fan una crida a fer-nos reflexionar sobre per què passen aquestes coses. Ens cal construir noves maneres de relacionar-nos, respectuoses, on no hi hagi lloc per a les relacions de poder en l'àmbit de la parella o la família. Només així podrem evitar que hi hagi agressors que considerin les dones com a objectes i es creguin legitimats per obligar-les a satisfer els seus desitjos més foscos, encara que sigui en contra de la seva voluntat.

Es tracta de llibres que no us deixaran indiferents. Abordant temes molt delicats amb sensibilitat i profunditat. Això sí, són obres que descriuen aquestes situacions amb molta cruesa. Us avisem per a què estigueu preparades.

Us deixem també l'enllaç a un article de la revista Píkara Magazine on es parla precisament de que l'èmfasi l'hem de posar en el control dels agressors i no en el que han fet o deixat de fer les víctimes. I la notícia d'una iniciativa que s'ha dut a terme a la nostra vila des del Grup de Dones Les Heures i diversos col·lectius feministes del Baix Llobregat. Han animat les dones víctimes de violència a compartir les seves experiències anònimament.

En aquest cas no sabem si precisament gaudireu la lectura o patireu amb ella... Però sí que us animem a compartir, tant les lectures com les experiències en aquest sentit!

1 comentari:

Gràcies per participar!