“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

divendres, 10 de març del 2023

8M i Coeducació

 Ja sabeu que aprofitem. sempre que podem, les efemèrides per acostar-vos bibliografia relacionada sobre aquell tema. També que estem en procés de construcció (o de desconstrucció, qui sap) intentant incloure la perspectiva de gènere i la interseccionalitat en tot allò que passa a la nostra Biblioteca Escolar. És per això que el dia 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, ja fa temps que és una data assenyalada al nostre calendari. A les nostres xarxes socials ja hem anat compartint part de les activitats que hem dut a terme per a l'ocasió. Però ens agrada posar de manifest les nostres reflexions amb més profunditat i explicar-vos per què hem decidit fer aquestes intervencions.

No hi pot faltar, un any més, la Guia de lectura amb els llibres que trobareu a la nostra Biblioteca Nòmada relacionats amb el tema. Aquí trobareu  (en versió digital) una petita selecció extra, gràcies a la cessió que el CRP ens ha fet de les seves Maletes Pedagògiques sobre Coeducació i perspectiva de gènere. I si voleu fullejar els títols, passeu pel vestíbul del centre i feu-los una ullada. Segur que en trobareu algun que us faci el pes: tenim àlbum il·lustrat, novel·la gràfica, juvenil, per adults, assaig, biografies, etc. Per a tots els gustos i colors! Això sí, escrites per persones que es posen les ulleres liles.

A més aquest any estem molt felices de compartir que aquest camí, el de treballar la Coeducació des de cada vegada més llocs, no el fem soles. Fa uns anys es va crear una Comissió de Gènere per part del professorat al centre. I aquest curs, gràcies a l'impuls de mestres com la Núria Morelló o la Núria Rodríguez, tot just comença a funcionar entre l'alumnat. Van participar a la trobada organitzada per Escoles Feministes i d'aquí van sorgir diferents propostes. 

Per una banda, es va fer difusió de l'existència de la Comissió de Gènere entre l'alumnat. Si us hi voleu afegir, podeu passar per la Biblioteca Nòmada i apuntar-vos-hi (hem esdevingut seu improvisada). També hi trobareu una bústia d'experiències on hi podeu reflectir (de manera anònima) situacions de violència que hagueu viscut. Ja les han començat a fer visibles i us avisem que són esfereïdores. Les trobareu penjades als plafons del vestíbul.

De vegades creiem que tothom té molt assumit per què són necessàries aquestes intervencions. Però la realitat és tossuda i, tot i que la Coeducació hauria de formar part del currículum educatiu segons múltiple normativa, als centres educatius es fa el que es pot amb els recursos disponibles. És per això que des del Grup de Treball d'Educació Feminista de l'Associació de Mestres Rosa Sensat reclamen al Departament d'Educació més recursos en aquest sentit. 

A la nostra vila el Moviment Feminista s'ha organitzat convocant a la vaga general: de cures, estudiantil, de consum i laboral. En especial, han volgut reclamar el dret a Moure's sola arreu, realitzant una marxa per diferents espais de l'entorn natural on s'han produït agressions.

Tornant al que ens ocupa plenament, que és aprofitar l'avinentesa per posar al descobert diversos llibres, són múltiples els reculls bibliogràfics que es presenten aquests dies. Cadascú té el seu i en tots hi podem fer troballes interessants. Nosaltres compartim el que han elaborat des de la Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals on hi trobareu de tot.  
 
Ens ho diuen des del Grup de Treball de Biblioteques Escolars del COBDC i no hi podem estar més d'acord: "la Biblioteca Escolar és bàsica en matèria de Coeducació".

I ja sabeu, gaudiu de totes aquestes lectures... I compartiu-les!


Font: https://viumolinsderei.com/2023/03/09/les-dones-de-molins-de-rei-reclamen-el-dret-a-moures-soles-i-sense-por-als-espais-naturals/.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!