“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

dijous, 19 de gener del 2023

Biblioteca Nòmada revisited

 Fa ja un parell d'anys us compartíem la notícia que la nostra Biblioteca Escolar, la Biblioteca Jordina Vidal, es convertiria en una Biblioteca Nòmada. Va ser la manera de poder seguir oferint els serveis associats a la Biblioteca en un context de pandèmia, on es van poder reobrir els centres educatius però amb unes condicions molt restrictives. En aquell moment, l'espai virtual (que ja teníem construït i al qual la nostra comunitat educativa ja estava avesat) va esdevenir cabdal. I és que ja ens ho deien la Júlia Baena i la Teresa Mañà en aquest article que van escriure per a l'Anuari de Biblioteques, llibres i lectura:

"L’accés a qualsevol hora i des de qualsevol lloc a través d’un espai virtual propi garanteix que desapareguin les barreres de l’espai físic, i la biblioteca escolar es converteixi així en un servei d’accés permanent als usuaris. Per tant, els canvis en l’ensenyament i el rol de la biblioteca escolar per una banda fan palesa la necessitat d’oferir entorns no presencials d’aprenentatge, col·leccions i serveis basats en la virtualitat; les biblioteques escolars, de la mateixa forma que ho han fet altres tipologies de biblioteca, han de poder sortir de la dimensió
exclusivament física. Quan parlem de dimensió virtual ens referim, per una
banda, al fet de disposar d’una plataforma virtual pròpia (com un lloc web o
un blog) i, per l’altra, al fet de tenir presència a les xarxes socials.
"
Tot i així, per molt que sortim de la nostra dimensió física i que considerem que la Biblioteca no la fa només l'espai, sí que és cert que aquest té un paper important a l'hora de condicionar el que es pot fer i el que no. En aquest sentit, malauradament continuem sense poder gaudir d'aquest, de l'espai físic de la Biblioteca, tal i com ho havíem fet sempre.
 
A hores d'ara ens semblen molt llunyanes la bateria de mesures que vam haver d'implementar per poder obrir la Biblioteca i els centres educatius en el context de pandèmia. Actualment, però, ens enfrontem a d'altres problemes relacionats amb la manca d'espais. Encara que el nostre és un centre de relativament nova construcció, aquest curs tenim problemes d'atapeïment. La Biblioteca s'ha hagut de mantenir com a aula i seguim amb el format de Biblioteca Nòmada.

Això sí, l'experiència és un grau. En aquests dos cursos de trajectòria ens hem seguit adaptant a les necessitats de la nostra comunitat educativa. Hem pogut veure quines eren i ens seguim mobilitzant per donar-hi resposta. Seguim tenint el taulell de préstec al vestíbul de l'institut, fet que ens dóna més visibilitat. El servei de préstec es manté: les peticions concretes s'han de fer per encàrrec, però hem habilitat un magatzem amb llibres per agafar en calent. Estem posant l'èmfasi en la difusió dels serveis de la Biblioteca entre l'alumnat nou. I, amb l'excusa de diverses efemèrides (Castanyada, 25N), anem elaborant guies de lectura temàtiques per donar a conèixer el fons de la Biblioteca. Algunes d'elles les presentarem a les aules, com ja havíem fet anteriorment (Sexualitat i relacions afectives). En definitiva, continuem la nostra tasca mirant d'acomplir el propòsit que ens planteja Júlia Baena en l'article "L’organització de l’espai de la biblioteca
escolar al segle XXI":

"l’objectiu principal (i en conseqüència, l’organització de l’espai) és garantir i impulsar el paper educatiu de la biblioteca escolar, tot facilitant i millorant l’accés a l’aprenentatge."

En conclusió, hem hagut de canviar per poder continuar sent el que érem. No ens aturem en aquest procés de construcció continuada, buscant nous espais (encara que siguin a l'exterior) perquè l'alumnat pugui seguir gaudint de diverses opcions durant les estones d'esbarjo. Properament us donarem més detalls de la nova Biblioteca Outdoor. En paraules de la Rosa Piquín, referint-se a les biblioteques que han sobreviscut al període de pandèmia:

"...sirvió de acicate para continuar transformando los centros, incidiendo aún más en aspectos innovadores y, sobre todo, siendo útil al conjunto del profesorado, alumnado y familias.

A menudo se ha logrado siendo una biblioteca distribuida en el espacio, haciendo que todo el centro sea biblioteca, también repartida en el tiempo, con sus espacios virtuales y digitales..."


Doncs això, que aquí seguim per seguir-vos oferint allò que pugueu necessitar. I, si encara no ho estem fent, no dubteu a demanar-nos-ho! Ens adaptarem com un camaleó a les necessitats canviants del moment. I traslladarem la nostra seu, com un cargolet, allà on calgui perquè seguiu sentint-nos ben a prop.

I ja sabeu... Seguiu gaudint la lectura amb nosaltres. I compartiu-la!

Fonts: https://xtec.gencat.cat/web/.content/projectes/biblioteca/biblioteca-escolar-en-el-segle-xxi/documents/11_baena.pdf, https://eldiariodelaeducacion.com/bibliotecas-escolares/2022/11/16/transformando-los-centros-educativos-con-bibliotecas-escolares-utiles/.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!