“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

dimarts, 7 de febrer del 2023

Sexualitat i relacions afectives

Tot i que us podríem enumerar una bona pila de mancances de l'ePèrgam (el programa que fem servir per catalogar), també li hem de reconèixer algunes virtuts. Una d'elles és que ens permet elaborar Guies de lectura temàtiques. Visualment no són la panacea, però ens permeten mostrar-vos seleccions de llibres.

 Ja fa molts anys que elaborem Guies de lectura relacionades amb diverses efemèrides reivindicades des del moviment feminista. I ho fem en la línia que ja vam iniciar quan ens vam presentar a la Biblio(r)evolució de la Fundació Jaume Bofill (i, fins i tot, abans). La nostra idea és contribuir a fer de l'institut un espai més coeducatiu. En aquest sentit, elaborem reculls pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones, pel Dia de les Dones i Nenes en la Ciència, pel Dia de les Dones, el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, etc.

Quan encara funcionàvem amb normalitat, presentàvem moltes d'aquestes guies a l'alumnat durant les Hores de lectura. I va ser a partir d'aquí d'on va sorgir la proposta, a petició del professorat, d'elaborar-ne una específica sobre Sexualitat i relacions afectives. La vam presentar a l'alumnat de 3r d'ESO, ja que en el currículum d'aquest curs s'hi inclou l'educació afectivosexual a Tutoria i la sexualitat i reproducció a Ciències naturals. I va ser tot un èxit! Les presentacions de llibres són una eina molt efectiva a l'hora d'animar la lectura. Es tracta d'una selecció feta, com ja us dèiem, des d'una mirada coeductiva: parant atenció a les diverses maneres de viure les relacions, intentant desmuntar mites sobre l'amor romàntic i els estereotips de gènere, des d'una perspectiva feminista. 

Llavors, va venir la pandèmia. Vam seguir treballant en aquesta línia amb els Recursos per al confinament (curació de continguts per acostar la cultura als nois i noies). I quan vam poder tornar a obrir la Biblioteca en format Biblioteca Nòmada, ens les vam seguir enginyant per fer de la nostra Biblioteca Escolar un espai més inclusiu. Moltes de les presentacions que havíem estat fent fins llavors a la Biblioteca, les vam traslladar a les aules. És per això que, durant l'Hora de lectura de 3r d'ESO, vam poder donar continuïtat a aquesta activitat. Com més presentacions fèiem d'aquesta guia, més ens convencíem de la necessitat de seguir endavant amb ella: pels debats que sorgien i pel nombre de préstecs que fèiem després dels llibres seleccionats, entre molts altres motius. 

Així que aquest curs continuarem treballant el tema des de la nostra Biblioteca Nòmada revisited. I és que ja vam començar el curs reforçant la bibliografia de la qual disposem sobre aquest tema acollint en préstec la Maleta pedagògica del CRP. També estem ampliant el fons en aquesta direcció. I treballant en xarxa amb la nostra Biblioteca pública de referència perquè ens puguin cedir lots de llibres sobre aquesta temàtica (i d'altres de relacionades).

I perquè us feu una idea de per on van els trets, us compartim un vídeo que es va fer viral en el seu moment sobre micromasclismes i assetjament sexual.

I ja sabeu, gaudiu de les lectures sobre el tema... I, per què no, també de les vostres relacions! 

 

Font: https://fundacionavon.org.ar/cambia-el-trato/.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!