“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

divendres, 25 de novembre del 2022

Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones


Avui és 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.  Ens agrada dedicar sempre un espai des de la Biblioteca a reflexionar sobre aquest dia i, evidentment, aprofitem per compartir-vos lectures que acompanyin aquesta reflexió. Les trobareu reunides a la Guia de lectura que elaborem sempre per a l'ocasió. Aquí us expliquem per què ho considerem tan important. També us hem explicat per què es commemora precisament aquest dia, data en què les Germanes Mirabal van ser assassinades per ordres del dictador Trujillo.

Aquesta història (i la de moltes altres dones) la trobareu al llibre Contes de bona nit per a nenes rebels.  I seguint amb els contes, us recomanem "Teràpia de grup", una de les històries del llibre Contes com a antídot, on les protagonistes dels contes tradicionals es rebel·len contra els rols que els han assignat. Tot i que ens prenguem molt seriosament els contes, també ens agrada quan aquests es reescriuen per posar sobre la taula les discriminacions que apareixen en la literatura clàssica. Això és precisament el que fa la Sara Cano a Érase una vez una princesa que se salvó sola

Malgrat us parlem de contes, la violència que les dones patim pel sot fet de ser-ho no és un tema fútil. Es manifesta de formes molt diferents: violència sexual i contra el propi cos, en forma d'assetjament, física, econòmica, de gènere,  restringint els moviments i les activitats que podem dur a terme... Aquest darrer és el cas de la Malala, qui va abanderar la lluita en defensa del dret a les nenes a rebre una educació. Ens explica la seva història en el llibre Jo sóc la Malala. Però també hi ha formes de violència més subtil, com la que pateixen les persones amb un gènere no binari, com ens comparteix Randi Hutter Epstein al seu llibre El poder de las hormonas. O la falta de reconeixement públic a les contribucions perquè la ciència evolucioni, com passa amb les protagonistes de El universo de cristal i de Mujeres matemáticas. Fns i tot una noia pot arribar a treure's la vida per acabar amb el patiment que li genera la violència rebuda en un cas d'assetjament escolar, com li passa a la Hannah a Per 13 raons.

Si voleu saber què més fem en aquest sentit a la nostra Biblioteca, podeu llegir aquest post. Seguim treballant modestament des de la nostra Biblioteca, apropant lectures que ens permetin acostar-nos als canvis que hem d'implementar com a societat per eradicar les violències que patim les dones. En aquest sentit, en col·laboració amb el CRP (Centre de Recursos Pedagògics), estem prestant aquests dies els títols d'una de les capses de les Maletes Pedagògiques sobre Coeducació i perspectiva de gènere.


I, a nivell de centre, l'alumnat de 3r d'ESO participarà la setmana vinent en el taller "No + violències masclistes". Podeu consultar la resta d'activitats institucionals al Programa que la Regidoria de Feminismes i LGTBI ha elaborat per a l'ocasió. D'altres organitzacions de la vila han preparat la seva agenda per aquest mes de Novembre Feminista, amb la projecció aquest dimarts, entre d'altres activitats, del documental Las Mariposas, on s'hi explica la història de les Germanes Mirabal.

Fins aquí la nostra contribució. Podeu trobar tots aquests llibres i molts més a la Biblioteca Nòmada.

I ja sabeu, gaudiu d'aquestes lectures coeducatives... I compartiu-les!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!