La crisi que ha desencadenat l'aparició de la Covid-19 ho ha fet anar tot en renou. El confinament que es va proposar com a solució per evitar el col·lapse sanitari, ha obligat a reinventar l'educació. Cadascuna de nosaltres i les nostres comunitats ens hi hem adaptat donant el millor de nosaltres. Uns dies enrere us vam parlar de com havíem reinventat la biblioteca escolar en temps de confinament. Des del Programa Biblioteca Escolar PuntEdu han recollit una pila de propostes que s'han fet des de diversos centres educatius per tal que la lectura, els llibres i les biblioteques entressin a les cases dels nois i noies i les seves famílies, dissenyant una solució per a cada problema. També hem pogut comprovar que la lectura ha estat una gran aliada a l'hora d'ajudar-nos a passar millor el confinament. Han sorgit molts estudis durant aquests mesos, però us compartim el d'ERI-Lectura (Estructura de Investigación Interdisciplinar de Lectura) a tall d'exemple: "Han cambiado los hábitos de los lectores españoles durante el confinamiento? En aquest post del Julián Marquina en podeu trobar d'altres: la lectura es una de las tres actividades que más ayudan a sobrellevar el confinamiento.
Tot i que encara no podem oferir íntegrament tots els serveis de la nostra biblioteca escolar, ja hi hem pogut tornar. No sense abans expressar la nostra preocupació pel futur de les biblioteques escolars, fent-la arribar al conseller d'educació. Mentrestant, us hem compartint tota una sèrie de consells per a biblioaddictes, per si necessiteu renovar les vostres lectures o qualsevol altre dels nombrosos serveis que ofereixen les nostres biblioteques públiques.
Li hem donat (i ho seguim fent) moltes voltes a la tornada i hem llegit amb atenció les recomanacions dels companys i de les companyes bibliotecàries. Ens hem documentat per saber com desinfectar els llibres en una pandèmia i hem aplaudit les reflexions de la Gisela Ruiz i la gent de BibBotó a Les biblioteques després de la pandèmia. Hem seguit les recomanacions de final de curs del Programa de Biblioteca Escolar PuntEdu, com també les Orientacions per a la reobertura de les biblioteques escolars. I tot i així seguim, amb preocupació i incertesa però també amb il·lusió i creativitat, buscant la manera de seguir fent la nostra feina.
És per això que ens hem apuntat al webinar d'Educació 360 (Educació a temps complet) d'aquest divendres: Quan el territori esdevé escola. Volem repensar col·laborativament com convertir les biblioteques en laboratoris d’aprenentatge que connectin l’escola i la comunitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Gràcies per participar!