“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

divendres, 12 de juny del 2020

Preocupació fel futur de les Biblioteques Escolars


Recentment (abans que comencés el confinament) hem entrat a formar part del Grup de Treball de Biblioteques Escolars del COBDC.  Es tracta d'un col·lectiu divers, amb persones que treballem en relació amb les biblioteques i l'educació arreu del territori català. Tot i que les Biblioteques Escolars depenem del Departament d'Educació, des del Col·legi Oficial de Bibliotecaris Documentalistes de Catalunya s'aposta fermament per la professionalització del perfil de les persones que hi treballem.

Tot i que segons la normativa actual tots els centres educatius n'haurien de tenir una, la realitat dista molt de l'ideal. Sovint les escoles i instituts que tenen una biblioteca escolar activa amb una professional al capdavant, ho aconsegueixen amb el suport de l'AFA. Hi ha alguns casos excepcionals amb bibliotecàries municipals, però no és habitual. En el cas que sigui el professorat qui se n'ocupi, també es poden comptar amb els dits de les mans les persones que disposen de les hores suficients per tirar endavant un projecte amb cara i ulls.

Pel que fa al suport institucional i als recursos que rebem, la situació tampoc és per llençar coets. Ens allunyem molt de les Directrius IFLA/UNESCO per a la biblioteca escolar. I tot això ja passava abans que arribés la Covid-19! O sigui que ara estem igual o pitjor, amb declaracions de responsables públics dient que caldrà adaptar qualsevol espai a l'abast als centres educatius (biblioteques incloses) per contribuir a complir les normes de seguretat en la reobertura dels centres educatius.

En aquest context, des del Grup de Treball es va decidir fer arribar la nostra preocupació al Conseller d'Educació. S'ha fet mitjançant una carta, signada per l'Associació de Mestres Rosa Sensat, La Fundació Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i Bibliomedia.

Tant el Diari Ara com d'altres professionals de l'àmbit de les biblioteques i de l'Educació se n'han fet ressò.

Des d'aquí volem aprofitar per agrair a la nostra AFA i a tota la comunitat educativa el seu suport. 

https://twitter.com/GTBescolars/status/1267346549828452353?s=2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!