“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

diumenge, 14 de juny del 2020

Dia Mundial del Medi Ambient

Aquesta setmana i la passada han tingut lloc diverses efemèrides relacionades amb la cura del nostre entorn i l'ecologia. El passat divendres 5 de juny va ser el Dia Mundial del Medi Ambient i el dilluns 8 de juny el Dia Mundial dels Mars i els Oceans

Des de la nostra biblioteca estem molt sensibilitzades amb aquests temes. A més, el nostre institut participa en el programa Escoles Verdes. És per això que no hem volgut deixar passar l'oportunitat d'oferir-vos un recull de recursos en aquest sentit. 

Compartim el fil de Twitter que han elaborat des d'el Crític en relació amb el #DiaMundialdelMediAMbient. En destaquem la relació que estableix en Gustavo Duch entre els monocultius i la pèrdua de la biodiversitata: "L'origen del coronavirus? Els 4 monocultius de l'apocalipsi".

També ens va parlar fa uns dies de la importància de conservar la biodiversitat per a l'equilibri del planeta en Fernando Valladares, doctor en Ciències Biològiques, professor d'investigació al CSIC i professor associat a la Universidad Rey Juan Carlos. Ho feia a el Diario.es sota el títol: "El coronavirus nos obliga a reconsiderar la biodiversidad y su papel protector". I, a La Directa, Rob Walace (biòleg) ens explica en una entrevista com s'estan trencant els protectors naturals que tallaven la transmissió de moltes malalties víriques des d'alguns animals als éssers humans.

Des de National Geographic també s'han fet ressò aquests dies d'algunes conseqüències positives per al Medi ambient que ha tingut el confinament: "El planeta, el principal beneficiado por el coronavirus".

A la Biblioteca Virtual (de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona) han elaborat un recull de pel·lícules relacionades. L'han titulat Pel·lícules per la Greta i algunes d'elles es poden veure a l'eFilm (la versió cinematogràfica de l'eBiblio).

En el blog SOStenible hi trobareu una selecció de "Música ecologista, para reflexionar y disfrutar, en español". I des de la Red de Transición també han elaborat un recull de recursos per ajudar-nos a passar millor el confinament, orientada a augmentar la nostra resiliència. L'han titulat: "Resiliencia ante el coronavirus", ja que una de les seves mission és contribuir a crear resiliència en les nostres comunitats. A la nostra vila hi ha un grup de persones, al voltant de Molins en Transició, que treballen en diverses iniciatives en aquest sentit.

Si parlem de la vila, també volem fer menció de PlastiFREEcame, una iniciativa ideada per l'Èlia.  Si la seguiu a l'Instagram, podreu veure la seva darrera proposta Corona-cleanup: netejar de plàstics les zones on passegem habitualment i penjar les fotos del que haguem recollit a les xarxes socials.

També diverses entitats ecologistes, com per exemple Ecologistes en Acció de Catalunya, van convocar la ciutadania a penjar cors verds als balcons per reivindicar #justiciasocialiambiental.

Una altra iniciativa que hem volgut destacar és la dels Corremarges,  una associació sense ànim de lucre que treballa per la recuperació i la divulgació dels usos populars de la vegetació.

Per acabar, us deixem el vídeo d'una de les converses que l'Associació de Mestres Rosa Sensat ha organitzat durant el confinament. Yayo Herrero ens parla de com "Abordar la emergencia civilizatoria tras el Covid-19: retos y aprendizajes".




I, és clar, ens despedim parlant de llibres. Aquí teniu la Guia de lectura que hem elaborat per a l'ocasió. Aviat l'actualitzarem amb les properes compres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!