“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

dimarts, 9 de març del 2021

8M: Dia de les Dones

 Ahir va ser 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. A la pàgina web de l'institut hi trobareu una petita explicació de l'origen d'aquesta celebració reivindicativa. 


Cada any difonem una Guia de lectura elaborada per a l'ocasió, on hi compartim lectures relacionades amb els feminismes des de diferents vessants. Per una banda, hi podeu trobar llibres que denuncien les violències que patim les dones pel sol fet de ser-ho. També d'altres on es parla obertament de sexualitat, des d'una mirada respectuosa amb la diversitat. Hi tenen cabuda també obres amb protagonistes masculins que trenquen amb els estereotips de gènere i construeixen noves masculinitats. No hi poden faltar les grans de la literatura (i tampoc les petites). I ja són un clàssic les biografies que reivindiquen el paper de tantes dones invisibilitzades en múltiples àmbits (la ciència, l'esport, l'art, etc.). Algunes (poques, pel nostre gust) històries d'amor que van més enllà de l'amor romàntic. Dones orgulloses de ser-ho, noies que viuen l'adolescència a la seva manera, ben pròpia.


En trobareu un tastet a la Biblioteca Nòmada. Però no dubteu a demanar aquell títol que us ha cridat l'atenció! Us el tindrem preparat tan aviat com puguem.

Però ja sabeu que no ens quedem aquí i sempre aprofitem per anar una mica més enllà. En aquesta ocasió volem compartir un article de la Teresa Colomer publicat en el monogràfic "BE21: apunts per a la Biblioteca Escolar" del Programa Biblioteca Escolar PuntEdu. Es titula "LIJ, biblioteca escolar i perspectiva de gènere" i, tot i que no en fa menció directa, el que s'hi diu té relació amb la polèmica que va sorgir al voltant d'una iniciativa de l'Escola Tàber de Barcelona. I és que, potser encara no tenim clar com resoldre la tensió entre "mostrar com és el món i dir-los com hauria de ser" (en paraules de la Teresa). Però sí que som conscients que ens queda molt camí per recórrer a l'hora de construir Biblioteques Escolars Coeducatives. Segur que ens ajudarà tenir present que "quan triem els llibres per a la biblioteca també volem saber a qui donem entrada". Cada projecte educatiu ha de trobar el seu camí (aquí podeu conèixer el nostre). 

I parlant de camins, ens ha agradat molt aquesta proposta de Núcleo Milenio para el Estudio del Curso de la Vida y la Vulnerabilidad y la Fundación Encuentros del Futuro. Es titula La decisión de Adela i ens mostra, a través d'un còmic interactiu, com influeixen les decisions que va prenent en la vida a seva protagonista. Cliqueu sobre la imatge i podreu descobrir-la per vosaltres mateixes:

A la nostra vila també s'hi han dut a terme diversos actes relacionats amb el Dia de les Dones. Al Viu Molins de Rei ens expliquen com va transcórrer la jornada prèvia.

I ja sabeu, gaudiu la lectura... I compartiu-la!

Font: https://mujeresconciencia.com/2020/12/25/la-decision-de-adela/.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar!