“Escrius davant la necessitat de compartir un neguit, un desesper, un descobriment o una injustícia. Escrius des del moment que prens consciència que hi ha un món paral·lel al real, que és la ficció.”

Àngel Burgas

divendres, 1 de maig del 2020

Projecte Pont intern

Ja fa uns quants anys que tirem endavant un projecte ben singular. El Projecte Pont consisteix, com el seu nom indica, en acompanyar l'alumnat en el camí de deixar l'institut i incorporar-se al món laboral. És per això que els nois i noies que hi participen surten unes hores determinades del centre educatiu per prendre contacte amb alguna activitat professional concreta. Habitualment ho fan en entorns com empreses privades. Es tracta d'un programa de diversificació curricular adreçat a alumnat de 3r i 4t d'ESO. El Projecte Pont Intern té l'especificitat que l'entitat que acull l'alumnat està dins del centre educatiu.
La Valentina fent punts de llibre (alumna curs 2019-20)

Ja fa uns quants anys que, des de la Biblioteca, acollim cada curs algun noi o noia. D'aquesta manera col·laboren amb la bibliotecària en diverses tasques necessàries per aconseguir que la biblioteca tiri endavant. Segons el curs i les circumstàncies del moment, vénen a la biblioteca diverses hores cada setmana. A diferència de la col·laboració que ens proporcionen també els Delegats i Delegades de Biblioteca, amb l'alumnat que participa en aquest projecte podem fer una planificació més acurada i preparar-los tasques més concretes i específiques, ja que sabem amb antelació en quina franja horària podrem comptar amb la seva ajuda i quines aptituds tenen.

Però el Projecte Pont Intern de la Biblioteca és molt més que això. Els nois i noies que hi participen acostumen a tenir una necessitat més intensa d'acompanyament. I això és el que troben en aquest espai. Hi ha diferents perfils d'alumnes que hi han participat al llarg de tots aquests anys: nouvinguts i nouvingudes que encara s'estan situant al centre, però que han arribat en un una edat en què haurien d'estar a punt d'acabar l'etapa d'escolarització obligatòria; hem acompanyat també alumnes de l'antiga USEE (ara SIEI); nois i noies amb dificultats per acreditar l'ESO... Amb tots i totes elles hem seguit aprenent cada dia i ens enorgulleix enormement haver posat el nostre gra de sorra en aquest seu camí de fer-se grans.

Totes les persones necessitem sentir que som útils i formar part d'una comunitat. Creiem que això els ho ha aportat a aquests nois i noies participar en aquesta experiència. Una col·laboració on tothom hi surt guanyant, que enriqueix el Projecte de Biblioteca amb les seves aportacions. I hem pogut observar que ajuda aquests nois i noies a agafar confiança en les seves aptituds i trobar un lloc on sentir-se còmodes i desenvolupar les seves habilitats amb un seguiment més proper.

Les biblioteques són, per definició, un agent d'equitat i d'inclusió per múltiples motius (entre els quals s'hi troba la seva contribució a la igualtat d'oportunitats). Les biblioteques escolars s'apropen encara més a la realitat quotidiana dels nois i noies, ja que formen part del seu dia a dia (en cas de funcionar amb la normalitat que seria desitjable). Amb aquest projecte oferim una nova oportunitat als nois i noies que s'han trobat amb més dificultats.

Us deixem un vídeo on una de les alumnes a qui vam acompanyar durant tot un curs explica la seva experiència:

 https://drive.google.com/file/d/17jl529n8jD6-Kh3s7n8nwPNMZfu65ZTy/view?usp=sharing

I ja sabeu, compteu sempre amb les biblioteques escolars, ja que hi som per ajudar!

2 comentaris:

Gràcies per participar!